Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Kongens reise til det ytterste nord i 1599

Rivalisering i nord

Rivaliseringen om hav og land førte til at Christian IV egenhendig ønsket å inspisere sine undersåtters levemåte og vilkår i hans norske arverike. Kysten utenfor skulle renskes for uvedkommende. Med selvsyn ville kongen skaffe seg overblikk over forholdene i de nordligste provinsene av kongedømmet, vise flagget, og dermed markere sin overhøyhet i traktene. Gjennom å hevde sin territorialrett ønsket monarken å knytte de usikre nordlige områdene sterkere til dynastistatens nettverk.

Også før 1599 hadde danske myndigheter sendt inspeksjonsskip nordover. Her hadde operative flåteavdelinger vært på patruljering i 1582, 1587, 1588 og 1595 med det formål å kartlegge omfanget av den ulovlige handelen. Flere skip fra Nederland og Storbritannia ble oppbrakt. I 1590 gikk skuta Falk von Bergen til Vardø, Malmis og Arkhangelsk for å undersøke om "svenskene hadde gjort noen skade blant danske samer ved brann, plyndring eller dolkeslag". Men ingen av disse tidligere ekspedisjonene kunne i omfang og utrustning måle seg med den maktdemonstrasjonen kongen stilte opp med på sin reise i 1599. I kampen om grenselandet skulle han en gang for alle vise den dansk-norske sjømaktens militære slagkraft.

Det dristige orlogstoktet i 1599 kunne altså høste fra tidligere erfaringer. Dessuten kjente danskene til andre polarekspedisjoner fra slutten av 1500-tallet. Da Barentsz-ekspedisjonen returnerte til Nederland 20. oktober 1597, var dansknorske sendemenn til stede for å gjøre seg kjent med toktets erfaringer fra arktiske farvann.