Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Kongens reise til det ytterste nord i 1599

Marinetoktet nordover

Toktet nordover, som vi godt kan kalle en kystvaktinspeksjon, startet i København i midten av april 1599 og seilte via kysten av Sørlandet til Vardø og deretter et stykke østover langs Kola-kysten i Russland. I ettertid framstår denne reisen som et meget dristig prosjekt - kanskje den mest farefulle som noen europeisk monark har lagt ut på. Kongen seilte nordover med ei orlogsflåte som besto av halvparten av den danske marinen. De fleste skutene var utstyrt med flere titalls kanoner.

Mange hundre adelsmenn og sjøfolk deltok i denne gigantiske kystvaktoperasjonen. Bare på kongeskipet Victor kan vi regne med ei besetning på minst 200 mann. Fra reisen til Nordishavet foreligger det to beretninger. Begge dagbøkene gir interessante topografiske og etnografiske opplysninger. Reiseskildringene forteller om de stormfulle og ugjestmilde kystområdene, om møte samisk gandtrolldom og russiske befalingsmenn, samt om vill natur og tøffe leveforhold.

I beretningene fra toktet heter det at Victor passerte Loppa, hvor Finnmark begynner den 10. mai. Noen dager deretter rundet de Nordkapp og den 14. mai kunne fartøyene ankre opp i Bussesundet utenfor Vardø. Herfra dro kongen med sitt flaggskip og noen av de største orlogsskutene videre østover. Langs kysten av Nord-Russland hevdet de dansk suverenitet over farvannet ved å konfiskere engelske og hollandske handelsskuter. Etter et kraftig sammenstøt med et undervannsskjær ved øya Kildin, måtte kongen og hans følge snu. På hjemveien var eskadren plaget av mye dårlig og kaldt vær. Fra kildene får vi høre at da skipene nådde Bergen takket mannskapet Gud for at han brakte dem fra verdens ende tilbake til sivilisasjonen.